Natt-fotografering

Å ta bilder om natten kan kjapt løse et problem man ofte møter på i fotografi. Det at mange vanlige motiver kan ofte være lite spennende. Om man tar et bilde av en bygning eller en gate om dagen kan det kjapt bli ganske kjedeli. Vi er alle vant å se bilder tatt om dagen. Men det er mange motiv som man er godt vant med om dagen som kan fort bli spennende om natten. Nattbilder blir fort fascinerende når man får frem motiv som stjerner og lys i mørket. Natt-fotografering byr også på mange nye utfordringer. Sjangeren er veldig lærerik og kan gi en god mestringsfølelse til slutt.

Det essentielle man trenger for natt-fotografering:

  • Standard kamera og objektiv.
  • Fotostativ: For å holde kamera stødig over lengre lukkertid.
  • Selvutløser: For å unngå bevegelse i kamera når bildet blir tatt.

Noen anbefalinger på tilleggsutstyr kan være:

  • En lommelykt (dette er fordi det kan være vanskelig å se motivet i mørket, spesielt når man endrer på innstillinger).

     

  • Kamera solblender (om natten er det mange sterke lys som kommer mot deg fra forskjellige retninger. Blant annet gate og neon lys. En solblender vil derfor hjelpe å holde lysstråler vekke).

  • Ekstra batterier (bildene man tar om natten med lang lukkertid vil bruke opp ekstra mye batteri. Det er også ofte kaldere på natten. Det er derfor smart å ikke ta noen sjanser).

Det høres nok veldig krevende ut å ta nattbilder. Mørket forandrer mye på hvilke innstillinger som man må ha, men får man kameraet på et stativ blir det lettere å ta i bruk instillingene på en riktig måte.

Det viktigste er bare å prøve seg fram!

(På bildene nedenfor ser man at det er blitt brukt lang lukkertid, høy ISO og stor blenderåpning).