Portrett-fotografering

Portrett-fotografering er et av de mest populære sjangerne, men hva skal til for å kunne kalle et bilde for portrett?

Det går an å ta portrettbilder av dyr. Mange er veldig glad i kjeledyrene sine, og det er fult mulig å få et bra portrett bilde av f.eks. en hund.

Portrettbilder:

Det finnes mange måter å ta portettbilder, det vanligste er å ta bilde fra brystet og opp, der modellen ser inn i kameraet. Det er fint å få luft over og rundt modellen. Denne type bilder brukes ofte som klasse/skole bilder og mange liker å bruke det til sosiale medier samt til jobbsøknaden. Det er også vanlig å ta i bruk denne type bilde til avisartikler osv. 

Man kan også selvfølgelig ta portrett der modellen ses i helfigur, der modellen er smilende eller kanskje med et tankefullt blikk. Her er det fint å få med omgivelser rundt som kan vært med å prege bilde.

Belysning:

Nedenfor blir det vist litt forskjellige type portrett, ute og i studio. Bildene inne har kunstig lys fra studiolys i ulike vinkler og retninger, mens bildene som er tatt utendørs har naturlig belysning.

Tips: Skal man ta bilde på en solskinnsdag er det lurt å sette modellen inn i skyggen, dette er for å få et mykere lys på modellen.
Og dersom man skal ta bilde i studio er det lurt å bruke kamerainnstillingene; ISO:100, Lukker:1/125. Dette er fordi man har kunstig lys, og studiolys har lengre blitsvarighet enn speedlite, men fremdeles kortere enn kameraets lukkerhastighet.