Objektiv

Å velge rett objektiv er ikke alltid like lett. Man skal ikke bare tenkte på hvilket objektiv man burde ha til sitt bruk, men også tenke litt på hvor stor blenderåpning objektivet kan ha. Har objektivet en stor blenderåpning f.eks. F1.8 vil man få inn mer lys i objektivet enn med F5.0. 

Hva egner seg best til ditt bruk? Er det vidvinkel? Normalperspektiv-objektiv? makro? eller kanskje et zoom-objektiv? Nedenfor vil du få et lite innblikk i hva de ulike objekt-typene best egner seg til;

Vidvinkel:

Vidvinkelobjektiv finnes i mange brennvidder. Man har blant annet 24mm, 35mm, 50mm, 85mm og 135mm.

Som regel brukes vidvinkel når det er trangt, og/eller man vil ha med mest mulig oversikt over en plass på en gang.
Derfor brukes det ofte til bilder som omhandler: interiør og arkitektur, familiebilder, festival-bilder, landskap/naturbilder etc.

Dette er rett og slett objektivet for deg som ønsker alt i et bilde, uten å kutte i kantene.

 

Normalpersektiv (50mm):

Brennvidden tilsvarer noenlunde det vi ser med våre egne øyne, og er derfor godt brukt til mye i hverdagen. En 50mm er også et supert objektiv til portrett- fotografering.

 

Zoom:

Et zoom-objektiv brukes til å komme så nært et objekt som mulig fra lang avstand ved å vri på objektivet (zoom-objektivet er som en kikkert). Et zoom-objektiv finnes i mange brennvidder, men det vanligste er 18-55mm, 18-135mm, 70-300mm.

Et zoom objektiv brukes ofte til makro-fotografering, der man kommer utrolig nært en ønskelig detalj. Dette objektivet er også godt egnet til portrett da man kan få modellen mer frem og utfra bakgrunnen.